Ένα πλήρως θρεπτικό γλύκισμα που ξυπνάει μνήμες και ξεσηκώνει γαστρονομικές αισθήσεις. Ένα γευστικό έθιμο που μας πάει από την Μέση Ανατολή στην Θράκη. Η παραδοσιακή αυτή συνταγή, συναντά τις διατροφικές ανάγκες του σήμερα.
ΥΛΙΚΑ :
- 1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
- 1 φλιτζάνι κομμένα αποξηραμένα σύκα
- 2 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- 250 γρ ταχίνι
- 4 κουταλιές της σούπας μέλι ή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 50 γρ σουσάμι
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι καβουρδισμένο
- 1/2 φλιτζάνι λευκά αμύγδαλα
- Μερικά σπόρια από ρόδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Μουλιάζουμε το σιτάρι στο νερό για 3-4 ώρες (το σιτάρι από το κατάστημά μας, δεν χρειάζεται μούλιασμα) και έπειτα ξεπλένουμε καλά με νερό για να είναι καθαρό. Τοποθετούμε το σιτάρι στην κατσαρόλα να σιγοβράσει για 30 λεπτά τουλάχιστον ενώ παράλληλα καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι το σουσάμι και το αλεύρι. Όταν το σιτάρι έχει βράσει, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το αλεύρι και το σουσάμι, ανακατεύοντας το, σιγά σιγά ώστε να χυλώσει το μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε στο μείγμα μας, το ταχίνι και το μέλι. Κατά την ώρα αυτή, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και σπάμε σε γουδί ή σε μπλέντερ τα καρύδια και τα προσθέτουμε όλα αυτά στο μείγμα μας. Προσθέτουμε επίσης τα σύκα και τις σταφίδες.
Έχοντας χαμηλώσει την θερμοκρασία, το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά του μείγματος. Σερβίρουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε προαιρετικά άχνη ζάχαρη, κανέλλα, σπασμένα καρύδια και λίγα σπόρια ροδιού.
Καλή απόλαυση!